شعري در وصف كماچ (Kurmancî = Kûmac , كورمانجي = كووماج)

۱۳ بازديد

كماچ (Kurmancî = Kûmac , كورمانجي = كووماج) نوعي نان حجمي است كه كنجد و شكر بر روي آن ميريزند بسيار خوشمزه است به خصوص در ماه مبارك رمضان بسيار مورد پسند روزه داران مي باشد واستقبال زيادي از آن مي كنند. البته در بين كردهاي شمال خراسان بيشتر كوماج گفته مي شود. كوماج نوعي نان حجيم و ضخيم است كه از تركيب آرد گندم، شكر، شير، زردچوبه، چوزمه، روغن زرد ساخته مي شود. كرمانج ها كوماج را با شب سيزدهم اسفند ماه يعني هه‌ڤده‌ مال (Hevde mal) مي شناسند. در اين شب كه 17 روز مانده به عيد نوروز است و بنا به نوع سال در شب سيزده يا دوازده اسفند مي باشد خانواده ها با پخت كوماج آن را به عنوان يك آئين سنتي گرامي مي دارند.


زينت خوان ملك رعيت و تجار كماچ
روشني بخش دل و سفره افطار كماچ
چون پديدار شود نيم رخ ماه صيام
مينمايد رخ خوش چهره به انظار كماچ
نان خوشمزه كرمانجي شيرين شكرين
هست پيرامن او صحبت بسيار كماچ…
گرده و بلبل و سنگك و دوصد نان دگر
گر بودخوشمزه گويندكه انگار كماچ
كيك فنجوني يزدي و كلمپه ي كرمان
در حضور تو خجل مانده به بازار كماچ
وقت افطار كه گسترده شود سفره ما
ميزدايد زرخت زردي و زنگار كماچ
شكر ايزد كه همه عمر سلامت باشيم
گرچه شد باب دل سالم و بيمار كماچ
بين كه از شرم رخش يوخه دوصدتا گشته
ليك اما همه جا گشته پديدار كماچ
نيك داني كه چه پيمان شكنان بسيارند
تا ابد با تو فقط در همه جا يار كماچ
خامه گر ناز كند بر سر شيريني تر
مسقطي جان بدهد در ره دلدار كماچ
قدمتش گر چه بود بيش دو صد سال ولي
باز مانده است دلا با تو وفادار كماچ
هيچ بهتر نبود تحفه از اين شهر وديار
گر از اين سو گذري يك نه كه صد بار كماچ
اين قصيده بسرودم ز سر شوق كه تا

بعد از اين ما همه باشيم طرفدار كماچ

منبع: http://www.ellahmezar.ir



تا كنون نظري ثبت نشده است
امکان ارسال نظر برای مطلب فوق وجود ندارد